İHD'den 'Toplumsal barış ve halk iradesine saygı' nöbeti

İHD'den 'Toplumsal barış ve halk iradesine saygı' nöbeti

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD), her ayın ilk haftasında tuttuğu Barış Nöbeti sürüyor.

İHD Hakkari Şubesi, bu hafta toplumsal geçmişle yüzleşme çağrısında bulundu.

Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde devam eden çatışmalar ve hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri Barış Nöbeti eylemlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Barış nöbeti eylemlerinin 20 aydır sürdürülmekte olduğunu belirten Çapraz, bu vesileyle toplumsal barış talebinin daha güçlü biçimde dillendirilmesinin sağlandığını söyledi. Çapraz, son eylemlerde yaşanan yaşam hakkı ihlalleri, hapishanelerdeki ağır koşullar, kadın haklarına yönelik ihlaller, anadilde eğitim hakkının engellenmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünün kısıtlanması gibi kronikleşmiş sorunların barışın sağlanamamasıyla doğrudan ilişkilendirildiğini belirtti.

ihd2.jpg

Mayıs ayının anılan bir katliam ayı olduğunu dile getiren Çapraz, 1 Mayıs 1977'de İstanbul'da gerçekleşen emekçi katliamı, Mayıs 1980 Çorum Katliamı, 11 Mayıs 2013 Reyhanlı saldırısı gibi olayları hatırlattı. Ayrıca, 6 Mayıs 1972'de gerçekleşen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamının hala toplumsal bir yara olarak kanadığını vurguladı.

Çapraz, Cumhuriyet dönemine ait tablonun bölgede hak ihlallerinin sıradanlaştığı, faili meçhul cinayetlerin ve gözaltında kayıpların yoğun olduğu, çatışmalı süreçlerde binlerce insanın yaşamını yitirdiği, işkence ve kötü muamele yasağının sürekli ihlal edildiği ve cezasızlık sistemiyle faillerin aklandığı bir "ihlaller yüzyılı" olduğunu belirtti.

Ayrıca, geçmiş yüzyılda yaşanan Ermeni Soykırımı, Zilan Deresi Katliamı, Pêçar Tenkil Harekâtı, Dersim Katliamı, 6/7 Eylül Pogromu, Lice ve Roboski Katliamları gibi ağır insan hakları ihlallerinin toplumsal hafızadan asla silinmeyeceğini dile getirdi.

Çapraz, değişen siyasi iktidarların bu katliamlarla yüzleşmediğini ve devletin yüzleşme ve özür yönünde herhangi bir adım atmadığını da ekledi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.