İnci kefalinin gece yolculuğu başladı

İnci kefalinin gece yolculuğu başladı

Van Gölü'nde yaşayan ve mayıs ayından itibaren suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı.

Dünya üzerinde sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemindeki zorlu yolculuğu devam ediyor. Tatlı sulara yumurta bırakmak için çıkan bu nadir balık türüne, 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. Bu süreçte Van Valiliği öncülüğünde, İl Jandarma Komutanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri sıkı önlemler alıyorlar.

İnci kefali, özellikle yoğun göç ettiği Erciş ilçesindeki Deli Çay ve Muradiye ilçesi balık bendi gibi noktalara yaklaşık olarak 5 ila 23 kilometrelik mesafeleri katederek ilerliyor.

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Mustafa Akkuş'un belirttiğine göre, inci kefalinin göçü özellikle gece saatlerinde yoğunlaşıyor. Bu durum, balığın kendini gece daha güvende hissetmesinden kaynaklanıyor. Jandarmanın da bu süreçte balıkları korumak adına nöbet tuttuğu belirtiliyor.

Bu koruma çabalarının, inci kefalinin üreme dönemini başarılı bir şekilde geçirmesine yardımcı olması umuluyor.

İnci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı

İnci kefalinin muhteşem gece yolculuğu başladı

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.