Mühendis Çelik; "Cizre ilçesinin yarısı dere yatağında kurulmuş"

Mühendis Çelik; "Cizre ilçesinin yarısı dere yatağında kurulmuş"

Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik Cizre'de yaşanan sel felaketinin ardından yaptığı araştırmalar sonucu ilçenin yüzde 60'nın dere yatağında kurulduğunu ve bu durumun sel felaketlerine davetiye çıkardığını ifade etti.

İlçede dere yatağında kurulan evlerin acilen taşınması gerektiğini ve rakımı yüksek yerlere yerleşmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, "4 Mayıs'ta Şırnak'ın Cizre ilçesinde oluşan sel felaketinde böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını dilerim. Yaptığım araştırmalar neticesinde Cizre'nin yüzde 60'ının tamamen dere yatağında kurulduğunu gördüm. Bu dere yatağında kurulan Cizre ilçesinin tek çaresi dere yataklarının bulunduğu yerlerden taşınmasıdır. Herhangi bir altyapı, su taşıma ve su tahliyesi yapmak masraftan başka bir şey getirmiyor. Gerek küçük dereler gerekse Dicle Nehrinin tamamen altında kalmaktadır. Önümüzdeki süreçte oluşabilecek bir sel felaketinde Cizre'nin yarısından fazlası su altında kalıp ve can ve mal kaybını önlemek için devletimiz ve yetkililerden burada bulunan evlerin yüksek yerlere taşınması ve dağ tarafına taşınmasını öneriyorum. Özellikle Katran bölgesi tarafına taşınması hem deprem açısından hem de yeraltı sularının bol olduğu ve rakımı yüksek olduğundan önemli olur diye düşünüyorum. Cizre'de yaptığım araştırmalarda dere yatağında bulunan bütün evlerin taşınmaları gerekir. Oluşabilecek sel felaketinde dere yatağında bulunan evler etkileyecektir. İlçenin yüzde 60'ı dere yatağında kurulmuştur. İlçenin büyük bir felaket daha yaşamadan buradan taşınması gerekiyor" dedi.

Dere yatağında kurulan anaokulunun oluşabilecek herhangi bir felakette zarar görmemesi için taşınması gerektiğini dile getiren Çelik, "Cudi Mahallesi'nde bulunan Sevgi Anaokulu yapılmış durumda. Dere yatağına bir anaokulu yapılmış durumda. Burada bulunan çocukların herhangi bir felaket yaşamaması adına anaokulunun taşınması gerektiğini önemle arz ediyorum. Bu dere yatağına baktığımız zaman burada bulunan evlerin taşınması gerektiği ve dere yatağına ev yapılmaması gerektiğini belirtiyorum" diye konuştu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.