Obama'dan Küba'ya tarihi ziyaret

Obama'dan Küba'ya tarihi ziyaret

ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro'yla görüşmek üzere Havana'ya inerek tarihi bir adım attı.

Obama, 88 yıldır Küba'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.

Obama Küba'ya inişinin ardından attığı Tweet'te "Küba halkıyla buluşmayı ve onları bizzat dinlemeyi iple çekiyorum" dedi.

Obama Havana ziyareti kapsamında Raul Castro ile ikili temaslarda bulunacak. Ancak ABD Başkanının eski Devlet Başkanı Fidel Castro'yu ziyaret etmesi beklenmiyor.

İki liderin gündemindeyse 2014'ün sonunda normalleşme sürecini başlattıkları ABD - Küba ilişkilerinin daha iyi bir noktaya taşınması olacak.

160320222742_cuba_revolution_square_624x351_afp_nocredit.jpg

Havana'ya inen Barack Obama, Başkanlık uçağından çıkarken eşi Michelle Obama'nın yanı sıra kızları Sasha ve Malia ile birlikte havalimanındakileri selamladı.

Hafif bir yağmur altında ellerindeki şemsiyelerle kırmızı halıdan ilerleyen Obama ailesini ise Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez karşıladı.

Obama'nın Küba ziyaretinin normalleşme sürecine giren ikili ilişkileri daha da iyi bir noktaya getirmesi ümit ediliyor.

160320222443_cuba_protest_624x351_afp_nocredit.jpg

Ancak Havana'da Obama'nın ziyareti sırasında protesto olayları da yaşandı.

Küba'da tutuklu siyasi mahkumların serbest bırakılması için gösteri yapan gruplara polis müdahale etti ve gözaltına alınanlar oldu.

Polis müdahalesi sırasında, adlarını giydikleri beyaz elbiselerden alan ve siyasi mahkumların eşlerinden oluşan Ladies in White -Beyazlı Hanımlar- grubundan gözaltına alınanlar da oldu.

160320223348_obama_castro_624x351_reuters_nocredit.jpg

BBC'nin Amerika Editörü Jon Sopel, ziyaretin büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ediyor ve "Bundan sadece 18 ay önce bir ABD Başkanı'nın Küba topraklarına ayak basması hayal dahi edilemezdi" diyor.

Sopel'e göre, ziyaret iki ülke arasındaki ilişkiler açısından yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor.

Akşam yemeğinde biraraya gelecek olan Obama ve Castro, ortak bir basın toplantısı da düzenleyecek. Liderlerin iki ülke arasındaki ticareti de görüşmesi bekleniyor.

Ancak Beyaz Saray Obama'nın Küba'daki muhalif gruplarla da görüşeceğini açıkladı. ABD Başkanı'nın dinleyeceği muhalif gruplar arasında Beyazlı Hanımlar da var.

Her ne kadar Obama'nın ziyareti önemli bir adım olsa da iki ülke arasındaki ilişkilerin hala tam anlamıyla normalleşmediğine dikkat çekiliyor.

ABD'nin 54 yıldır Küba'ya uyguladığı ekonomik ambargo sürüyor. Ambargonun kaldırılması ancak Kongre'deki oylamada kabul görürse mümkün olacak.

Küba ise ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki deniz üssünü toprak işgali olarak görüyor.

Aralık 2014'ten bu yana ilişkileri normalleştirmeye çalışan Barack Obama ve Raul Castro, telekomünikasyon alanında işbirliğinin önünü açmış ve ilk kez iki ülke arasında tarifeli yolcu uçağı seferlerinin başlamasını sağlamışlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.