'Yüksekova'nın zemini depreme karşı en dayanıksız zemin türü'

'Yüksekova'nın zemini depreme karşı en dayanıksız zemin türü'

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde ciddi bir deprem tehdidi olduğuna dair önemli bir uyarıda bulundu.

Yaptığı açıklamada, Yüksekova Şemdinli fay zonu üzerindeki sismik boşlukların, 7,0 ila 7,6 arasında şiddetli bir depreme neden olabileceğini belirtti.

Heyelan riski

Öğüt, olası bir depremde Hakkâri'nin merkezi, Yüksekova ve Van otoyollarının aktif heyelan bölgelerinde bulunduğunu vurgulayarak, bu durumun ana ulaşım yollarının kapanmasına ve yardım ekiplerinin bölgeye erişimini engellemesine yol açabileceğine dikkat çekti. Dik yamaçlardan oluşan coğrafyanın, heyelan riskini artırdığını ifade etti.

"Selahattin Eyyubi Havaalanı'nın pisti hasar görebilir"

Özellikle en fazla zarar göreceği öngörülen Yüksekova'nın zemininin ayrılmamış kuvaterner yani depreme karşı en dayanıksız zemin türüdür olduğunu belirten Öğüt, bu durumun hava alanının da risk altında olduğunu vurguladı. Selahattin Eyyubi Havaalanı'nın pistinin hasar görebileceğini ve uçakların iniş yapamayabileceğini dile getirdi.

"Acil önlemler alınması gerekiyor"

Öğüt, heyelan bölgelerinde bulunan ve düşmeye müsait kayaların tespit edilerek gerekli müdahalenin yapılması gerektiğini, ayrıca olası bir depreme karşı hazırlıklı olunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Askeri birimlerin de bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Şırnak ve komşu illeri de etkiler

Ayrıca, olası bir Hakkari depreminin etkilerinin Şırnak merkezi başta olmak üzere komşu iller ve sınırda bulunan Irak ve Güney Azerbaycan'ı da etkileyebileceğine işaret eden Öğüt, bu bölgelerde deprem hazırlıklarının titizlikle yapılması gerektiğini ifade etti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum